Vår Berättelse

”Julen 1940 sa morfar till mormor Greta: – Det blåser på Margaretornas julklapp. Morfar räckte fram ett litet paket och i klappen låg det en gammal nyckel. Nyckeln gick till en brun stuga i tallskogen mellan pirarna i Stora Rörs hamn på Öland.”

Där börjar historien om Mormors…

Kommande vår anlände mormor med båten från Uppsala med sina sex barn. Där väntade stugan med utsikt över hamninloppet. Tallar växte ända in på husknuten och susade ikapp med de brusande vågorna i Kalmarsund. Tomten bestod mest av sand och växtligheten var torftig så mormor hämtade skottkärra efter skottkärra med tång från stranden och med flit och kärlek förvandlade hon tomten kring den lilla stugan till en prunkande oas där hennes barn, barnbarn, däribland jag, och sedermera både barnbarnsbarn och barnbarnsbarnsbarn fått tillbringa somrarna. Här fick vi trygghet, värme och nybakade bullar! Jag kom att älska Stora Rör av hela mitt hjärta.

Mitt första sommarjobb var i Palmqvists kiosk där det bakades legendariska wienerbröd. Ett annat av mina många sommarlov arbetade jag som kolloledare på dåvarande barnkolonin, Nässjögården.

Vill ni se hela min berättelse rörligt? Klicka på länkarna nedan. Tillsammans med Ölands Turismorganisation har jag tagit fram tre filmer om historien bakom Mormors.

Del 1

Del 2

Del 3 

Under min uppväxt i Stora Rör var det lilla hamnsamhället en i allra högsta grad levande landsbygdsort. Här fanns pensionat, postkontor, mjölkaffär, handelsbod, två kiosker, tennisbanor, simskola, härliga bad och massor av kompisar. Men med tiden förändrades samhället. Affärerna stängdes, pensionatet blev privatboende och den tidigare så livfulla hamnen somnade in när färjetrafiken lades ned.

Stora Rör var fortfarande platsen i mitt hjärta, men nu kändes det tyst och i avsaknad av samvaro och naturliga mötesplatser.

”Endast KÄRLEK kan ge form åt det som tidigare inte ens fanns i drömmen.”

(Citat Paulo Coelho)

Min barndoms paradis

Jag ville bidra till att återge samhället liv och 2011 förvärvade jag en liten fiskebod som med tiden förvandlades till dagens populära Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga. En mötesplats i hjärtat av hamnen med Mormors goda bullar och en magisk utsikt över sundet.

När så den gamla barnkolonin, vid strandkanten, vackert omgiven av hassel- och ekskog blev till salu kände jag starkt att detta var något viktigt att värna om och öppna upp för andra att uppleva och njuta av. Själv minns jag som igår hur jag lyckligt tultade runt i skogen med knähöga vitsippor och min pappas hand om min. Lyckan var därför stor när jag och familjen 2012 förvärvade barnkolonin och påbörjade arbetet med det som vi idag stolt presenterar som Mormors Pensionat Strandhagen.

Min kärlek till denna plats var stark. Jag följde min inre röst.

Hjärtligt välkomna till Mormors i Stora Rör – Min barndoms Paradis.

// Anita Blomgren Rothschild