Vår olivolja

Ekologisk olivolja från hjärtat av Provence

November månad på gården Mas Gaia i hjärtat av Provence. Tidig morgon och på med gummistövlarna och ut i olivlunden. Små krattor dras genom olivträdens krokiga grenar och de små beska frukterna faller till marken där de samlas upp i stora nät. De skiljs sedan från löv och kvistar och fraktas i stora lådor till en av de närliggande olivoljekvarnarna för att förvandlas till vad vi kallar det gröna guldet, l’huile d’olive de la Vallée des Baux.

För att uppnå den smak, syrahalt, färg och hållbarhet som vi eftersträvar är sammansättningen av olivsorter en avgörande faktor. Vår olivolja liksom den traditionella olivoljan från Vallée des Baux är en uppskattad blandning av följande olivsorter: Grossane, Berugette, Verdale, Salonenque.

Olivlundar & vildörter

Mas Gaia är beläget vid La Vallée des Baux som är en dal på södersidan av bergskedjan Les Alpilles i Provece Frankrike. I det här området lever man på jordbruk och turism. Olivlundar avlöses av vingårdar och fruktodlingar. På bergssluttningarna ger vildörter som timjan, rosmarin, fenouil (vild fänkål), vildmynta och lavendel en stark karaktäristisk doft.

För oss var det naturligt att Mas Gaia skulle vara ett ekologiskt jordbruk då vår livsfilosofi är att värna om och ge god och balanserad näring till såväl Moder Jord, som andras och vår egen kropp och själ.

Odlingarna på Mas Gaia liksom kvarnen kontrolleras av en oberoende kontrollorganisation som motsvarar den svenska KRAV-organisationen.

Visste du att en olivkvist symboliserar fred och olivträdet evigt liv.

Daglig omsorg

På Mas Gaia har vi hjälp med jordbruket av Frank Nougarede som sköter den dagliga omsorgen av oliv-, fikon-, körsbärs-, och fikonträd liksom våra vinrankor med bordsdruvor och lavendelbuskar. Frank är en passionerad och kunnig naturälskare och en stor tillgång för oss.

Att framställa och odla ekologiskt innebär att vi behandlar det som växer med stor vördnad och respekt och att inget vi producerar på gården besprutas med kemikalier, ingen konstgödsel används, och att våra oliver pressas på en olivoljekvarn som endast används för ekologiska odlingar.